Земля поблизу села Кам`яне Лебединського району забруднена нафтопродуктами

20:28, 11 чер. 2019
 
Земля поблизу села Кам`яне Лебединського району забруднена нафтопродуктами

Родючий шар ґрунту забруднений і використовувати його неможливо – такі попередні результати забруднення нафтопродуктами землі поблизу села Кам`яне Лебединського району. Про це сказав в.о. начальника екоінспекції  у Сумській області Олександр Уваров. За його інформацією ці ділянки розміром  1 гектар та 8 соток. Розлив стався 6 червня, наразі проводять експертизу.

"Поверхневий шар, родючий шар уже забруднений його використовувати неможливо, тому спеціальні реагенти нейтралізують дію нафтопродуктів і те, що поверхневий шар збирається і те, що неможливо нейтралізувати звозиться на шламонакопичувачі для подальшої утилізації. Нашими спеціалістами були відібрані проби ґрунту, зараз тривають лабораторні дослідження, зроблені запити на нормативну оцінку квадратного метру землі. У разі обрахунку шкоди вся відповідальність буде покладатися на власника та винуватця «ПолтаваГазВидобування», - каже в.о. начальника Держекоінспекції у Сумській області Олександр Уваров. 

Вилив нафтопродуктів на території села Кам`яне Лебединського району сталось 5 та 6 червня. За інформацією «Полтавагазвидобування», і перше, друге – під час робіт на двох свердловинах, які там розташовані. Як саме – розповіла начальниця відділу екологічної безпеки «Полтавагазвидобування» Галина Вишневська.

"Під час робіт, які передбачали геофізичні дослідження, через обладнання відбувся невеличкий фонтан  покрив ділянку аерозольною плівкою, тобто це не була річка, це не було фонтонування, яке важким шаром покрило земельну ділянку, площею 07 соток. У наслідок чого, зараз з`ясовуються причини, на підприємстві ведеться службове розслідування. Повинні будемо сплатити відповідно до природоохоронного законодавства збитки, завдані державі за забруднення землі, і, крім того, за забруднення земельної ділянки і відшкодування збитків землевласникам", - говорить начальниця відділу екологічної безпеки ГПУ «Полтавагазвидобування» Галина Вишневська.