У Сумах розповіли про тонкощі виїзду закордон з дитиною

15:47, 15 чер. 2019
 
У Сумах розповіли про тонкощі виїзду закордон з дитиною

 Як виїхати закордон з дитиною. Про це сьогодні говорили в Зарічному суді Сум прикордонники, служба  справах дітей та представники органів юстиції.  

За правилами перетинання кордону виїзд за кордон неповнолітніх у супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків. За словами Андрія Румбешти, офіцера Сумського прикордонного загону  за півроку не пропустили через державний кордон 100 дітей. Причина – відсутність повного переліку необхідних документів.

«Порядок виїзду громадян, які не досягли 16-річного віку за межі України визначено постановою № 57 Кабміну. У ньому зазначено, які саме документи батьки, або один із батьків, яка супроводжує особу, що не досягла 16-річного віку»,  - говорить він.

Якщо батьки проживають окремо  - то що робити в такому випадку говорять у Службі у справах дітей. 

Олена Тютюнник,  головний спеціаліст служби у справах дітей Сумської міськради:   «Для вирішення питання одному з батьків отримати дозвіл на виїзд з дитиною за кордон  - він звертається до служби у справах дітей із заявою та документами. Основні документи: свідоцтво про народження дитини, паспорт того з баків, хто звертається, довідка про реєстрацію місця проживання батька або матері і дитини, якщо на лікування їде  - то довідка з медзакладу.  Ми розглядаємо це питання, є термін, у процесі якого ми повинні скласти акт обстеження, поспілкуватися з дитиною, поспілкуватися з одним з батьків, що проживає окремо. Потім виконком і після 10 днів документ набирає законної сили».

Дозвіл одного з батьків не потрібний, якщо є довідка про несплату аліментів.

Марина Рудь,  заступник начальника управління виконавчої служби Сумської області: «Однією з можливістю виїхати закордон без дозволу батьків є можливість надати довідку про наявність заборгованості по виплаті аліментів, сукупний розмір яких понад 4 місяці. Отримати довідку можна в органах виконавчої служби або в центрі виконання рішень. Довідка чинна  1 місяць  і треба врахувати, що за цей місяць треба перетнути кордон.  Видається довідка протягом 3 робочих днів і вона дає право виїхати закордон без дозволу одного з батьків».

У разі неможливості вирішення спорів можна звертатися до суду.

«Я не готова назвати точні цифри, але такі провадження перебувають у нашому суді. Я  можу сказати, що в моїй практиці більше позовів матерів. Існує судова практика з приводу цієї категорії справ у Верховному суді. З урахуванням цієї практики потрібно складати відповідні заяви і суд розгляне ці справи. Строк  визначений 60 днів»,  - говорить Ганна Шелєхова, суддя-спікер Зарічного районного суду м. Суми.