Чотири кандидати у нардепи від Сумщини вказали у своїх біографіях назви організацій ідентичні партійним

17:00, 4 лип. 2019
 
Чотири кандидати у нардепи від Сумщини вказали у своїх біографіях назви організацій ідентичні партійним

УТОЧНЕННЯ щодо відеосюжету: Коментар представника Комітету виборців України в Сумській області Олексія Захарченка стосується винятково використання технології однакових назв і не має відношення до кандидата у народні депутати по 157 округу Сергія Качанова.

Повні тезки, однакові назви та кольори. З такими ознаками триває на Сумщині виборча кампанія. Територія області поділена на шість округів, у двох із них ми знайшли кандидатів, які мають у своїй біографії ідентичні назви. 

На 159-му виборчому окрузі зареєстровано трьох самовисуванців у нардепи, що у біографії вказали назви підприємств, ідентичні з назвами політичних партій. Зокрема це: Віталій Андрух – юрист приватного підприємства «Слуга народу»; Юрій Бушнєв – керівник проєктів приватного підприємства «Голос» і Дмитро Шевченко – керівник проєктів підприємства «Слуга народу!». Останній – повний тезка кандидата, висунутого партією «Слуга народу» у цьому ж окрузі. На 160-му окрузі зареєстрований Дмитро Аврамчук – керівник проєктів приватного підприємства «Слуга народу!».

"Назву нашої політсили використовує велика кількість кандидатів. Такі ж технології використовуються на 160-му окрузі та один кандидат, який працює в приватному підприємстві на 159-му окрузі, це Андрух Віталій", – каже координатор партії «Слуга народу» у Сумській області Михайло Ананченко.

"Партія «Голос» офіційно засуджує подібні дії, оскільки це є прямою маніпуляцією. По юридичному аспекту, так, він нічого не порушує. Позовів до суду на цей момент подавати не будемо, оскільки ми просто зробимо йому рейтинг", – каже координатор партії «Голос» у Сумській області Богдан Калініченко.

Кандидат у народні депутати від 159-го округу Віталій Андрух вчора у студії «Виборчий округ. Співбесіди» сказав, що до партії «Слуга народу» не має відношення.

"Я працюю на цьому підприємстві, я не обирав йому назви. Я зробив усі спроби пояснити це. «Слуга народу» це той бренд, про який публічно заявив президент. Я його в цілому підтримую. Слуга народу, той що сидить у ВР, тому що сидить у місцевій чи сільській раді. Усі об’єднані одним терміном", – каже кандидат у народні депутати, юрист ПП "Слуга Народу" Віталій Андрух.

Також на вулицях Сум є ось такий борд. На думку Михайла Ананченка – від технічного кандидата.

"Я балотуюсь й використовую, як на мене нормальні кольори. Це колір змін. Я не технічний кандидат, я не фейковий, як деякі виражаються. Я маю посвідчення, я кандидат у народні депутати. Я проводжу агітацію йду до реалізації своїх цілей", – каже кандидат у народні депутати по округу №157 Сергій Качанов. 

Навіщо у біографіях вказують назви схожі з партійними – пояснив представник Комітету виборців України на Сумщині Олексій Захарченко.

"Це робиться для того, щоб віднімати голоси від рейтингових кандидатів, оскільки доволі високий рейтинг у цієї партії. Відповідно кандидати потенційно набирають дуже високий відсоток і таким чином виборці вводяться в оману, і частина рейтингу цих кандидатів віднімається. Хтось заплутається, хтось не розбереться, десь 1,5 – 2% від них відніме й цього може цілком вистачити для того щоб переміг хтось інший. Ця технологія в нас використовується вже кілька виборів поспіль, але якісь законодавчі моменти, які б могли це заборонити – досі не застосовані та не введені", – каже голова Сумського міського відділення «Комітету виборців України» Олексій Захарченко.

Також ми намагалися поспілкувалися з кандидатами у народні депутати від №159-го Дмитром Аврамчуком (керівник проєктів ПП "Слуга Народу!") та №160-го виборчого округу та Дмитром Шевченком (керівник проєктів ПП "СЛУГА НАРОДУ!"), проте їх телефони були вимкнені. Нам вдалося зв’язатися телефоном з кандидатом від ВО №159 Юрієм Бушнєм, який працює керівником проєктів на приватному підприємстві «Голос». Він був готовий розповісти свою позицію, проте попросив перетелефонувати пізніше. О 17-тій його телефон був поза зоною.

Нагадаю, вибори до парламенту відбудуться 21 липня. В мажоритарних округах Сумської області балотується 81 кандидат. Сьогодні на нашому телеканалі – четверта частина проєкту «Виборчий округ: співбесіди». У студію запросили кандидатів 160-го виборчого округу. Початок о 19-00.