На Сумщині прощалися з бійцем, який підірвався в «сірій зоні» на Донеччині

16:49, 6 лип. 2019
 
На Сумщині прощалися з бійцем, який підірвався в «сірій зоні» на Донеччині

Едуарду Лободі було 25. Третього липня, як сапер, йшов у голові групи розвідників, розміновуючи прохід у «сірій зоні» поблизу Мар’їнки Донецької області. Підірвався на піхотній міні. У тяжкому стані був доставлений у лікарню Курахового. Наступного дня помер від отриманих травм. Рідне село Едуарда Лободи – Підопригори Лебединського району. Попрощатися з товаришем прийшли бойові побратими та односельці. Говорить вчитель математики Надія Лахтарина

«Едик був у школі спокійним, врівноваженим хлопцем, спілкувався, все, що від нього залежало, завжди виконував. Дуже гарно малював, він, взагалі, був дуже творчою дитиною». 

У 2012 році Едуард Лобода вступив до історичного факультету Сумського державного педуніверситету, але покинув на другому курсі, бо пішов добровольцем на схід. Збирався довчитися по закінченню бойових дій. Говорить одногрупник Віталій Доля

«Він у 2014 році, коли розпочалися події - Майдан, він був одним із учасників. Одним із перших нашого факультету, який підтримав всі ці події, на марші ходили разом. Це було його, він жив цим. Він з нами навчався до другого курсу, а після другого пішов уже туди – на схід». 

Говорить одногрупниця Аліна Шиян

«Пам’ятаю, як він дуже любив тварин. Всіх котів підбирав і вони опинялися у нас в кімнаті, тому що йому було дуже шкода їх. Завжди він полюбляв військову техніку, він дуже гарно малював, він писав вірші, це творча людина. Поганих спогадів про нього немає і не дивно, що такі люди захищають своїм тілом, своїм життям інших своїх побратимів». 

Говорить командир групи «Сапсан» позивний «Сирота»

«Свою роботу знав, чітко працював. Свої задачі чітко виконував, як розвідник. Людей дуже багато за собою підтягнув на війну, хороших пацанів теж. Людина взяла на себе вогонь з цих підривів і врятувала 8 чоловік, до 12 чоловік врятував. Ця людина з великої літери – герой». 

На прощання з «Фугасом» зібралося більше півтисячі людей. Побратими дорогою славлять загиблого товариша. За традицією розвідника проводжають військовим салютом. Поховали Едуарда Лободу поруч з односельцями, які також загинули на сході України. Едуард Лобода пішов добровольцем. Спочатку служив у окремій тактичній групі імені капітана Воловика, потім у тактичній групі «Сапсан» Добровольчого українського корпусу Правий сектор. Згодом підписав контракт і перебував у складі 24-ої бригади імені короля Данила. За захоплення вибухотехнікою отримав позивний «Фугас». Його молодший брат Костянтин Лобода служить у 27-ій артбригаді.