У Сумах презентували печатку 1000-річної давнини

14:55, 8 лип. 2019
 
У Сумах презентували печатку 1000-річної давнини

Печатку київського князя Святослава Хороброго презентували у Сумах. Її приблизний вік – 1000 років. (Датується 970-м роком.) Нею скріплювали офіційні документи, листи, міжнародні договори.  Свинцевий диск вагою  12 грамів, розміром 22 міліметри. Має ось такий вигляд. З обох боків диску - герб князя Святослава – двозуб. Також – написи грецькою. 

За словами історика Олександра Алфьорова, печатка була знайдена близько 40 років тому у Києві під час археологічних розкопок і вивезена до Москви: «Стало відомо мені, як фаховому історику, що такий предмет знаходиться у приватних руках в Росії. Я звернувся до іншого історика Андрія Білецького, який сказав, що треба повертати такий предмет. Була специфічна операція, яка тривала 2 тижні. Печатка не перетинала кордону з Росією, але вона опинилась у нас тут»

 «Напис на одній стороні «архонт», тобто «князь» грецькою мовою, і на іншій стороні «свєнтос славос» - грецькою мовою  «Святослав. Це єдиний предмет, який до нашого часу дійшов з життя і простору Святослава Хороброго», - говорить Олександр Алфьоров. 

Печать привезли в Суми на декілька годин, після чого, її повезуть до інших обласних центрів. Потім, за словами Олександра Алфьорова, печтку передадуть на зберігання до Державного фонду.