У селі Нижнє Піщане Сумського району позапланово перевірять законність вирубки лісу

18:29, 20 лип. 2019
 
У селі Нижнє Піщане Сумського району позапланово перевірять законність вирубки лісу

Рубають ліс поблизу Сум. Мешканець села Нижнє Піщане зафільмував як пиляють та вивозять ліс. Зі скаргою звернувся до екологічної інспекції, сільради та Держлісництва. Говорить мешканець с. Н.Піщане Микола Яловець

«Люди заїжджають сюди тракторами, з бензопилами по декілька чоловік і починають вирізати ліс. Ми тут бачимо, як лежала колода і видно чіткі розпили, видно по тирсі та залишкам кори». 

 

За словами Миколи Яловця, у Піщанському лісництві за його зверненнями порушень не виявили. У сумському лісгоспі нам розповіли таке. Говорить інженер охорони захисту лісу ДП «Сумське лісове господарство» Владислав Голуб:

«Нам вдалося, лісовою охороною, довести причетність одного з громадян с. Н.Піщане про скоєння незаконної рубки лісу. Одразу скажу, що істотної шкоди насадженню не було завдано. Було доведено, що він зрубав одне дерево бересту сухостійного, штраф в розмірі 510 грн, збитки в районі 4,5 тис грн». 

З понеділка, розповів керівник обласної екоінспекції Олександр Уваров, вони виходять на перевірку: 

«Позапланова перевірка може бути проведена виключно за заявою фізичної особи, за погодженням центрального органу влади. Тобто, ми виконали всі вимоги закону. Станом на сьогодні ми вже отримали дозвіл на проведення позапланової перевірки, як тільки фахівці відповідного підрозділу звільняються, я думаю, що це буде день, максимум два». 

Говорить ексзаступник начальника Державного управління навколишнього середовища Сумщини Олексій Попов

«Якщо лісник на місці, то там самовільні поруби виявляються відразу. Але якщо лісник вступає в злочинну змову з «чорними» лісорубами, то там виявляється дуже неприглядна картина. Там самовільні поруби можуть сягати в десятки разів більше, ніж вони показуються. Тобто, у випадку, коли є якісь сумніви, потрібно призначати ревізію лісового обходу і дивитись на скільки була об’єктивно проведена весняна ревізія». 

За словами інженера охорони захисту лісу Владислава Голуба, з початку року лісова охорона поблизу Сум зареєструвала 11 випадків незаконно спиляних 15 кубів лісу, це - КАМАЗ із причепом. Збитки оцінені у 82 тис грн.