У міській раді Сум визначаються, за яким проєктом далі реконструювати Театральну площу

12:07, 20 лип. 2019
 
У міській раді Сум визначаються, за яким проєктом далі реконструювати Театральну площу

За яким проектом реконструюватимуть та якою буде Театральна площа у Сумах – не знають у міській раді. В управлінні капітального будівництва мають два проекти на реконструкцію, і обидва не реалізовують. 


Розпочалась реконструкція Театральної площі у 2017 році. Тоді за проектом планувалося засипати існуючі фонтати, що зараз за парканом, а на їх місці зробити клумби. Три фонтани, у свою чергу, планували облаштувати ближче до площі. За вже виконану роботу замовник – управління капітального будівництва — заплатив виконавцю — фірмі «Зеніт-Брук» - близько 8 млн гривень з майже 13-ти з половиною, що передбачені тендером.

«Ми заплатили за ту виконану роботу, там же не тільки, укладання плитки, там же, була заміна інженерних мереж, ми замінювали водопровід. У нас ще залишалось шість мільйонів – на те, щоби збудувати фонтан, який по проєкту був вздовж Театральної площі. У нас по проекту ці чаші ми просто згортали їх всередину, і висаджували ландшафтний дизайн. Тепер їх треба обстежити на предмет того – скільки потягне грошей відновлення цих чаш», - розповів начальник управління капітального будівництва Сумської міськради Віталій Шилов.

То був перший проєкт. У жовтні торік на реконструкцію цієї території оголосили архітектурний конкурс. У лютому цього визначили кращу ідею. Нею стала робота творчого колективу Бориса та Дар’ї Бурячкових. Чоловік розповів, який вигляд мала би площа за їхнім проєктом.

«Ми вважали, що дійсно необхідна буде наша думка, наше бачення взагалі цієї проблеми Театральної площі в місті, а якщо, так як пішло тепер просто на замощення, і десь замінити кущі та дерева для цього необхідно було питати професіоналів, для цього можна було порадитись тут з мамами, бабусями і зробити замощення», - сказав співавтор проєкту Борис Бурячков.

За словами чоловіка, реалізація проєкту обійдеться місту майже 40 мільйонів гривень. Таких грошей місто не виділятиме – сказав міський голова Олександр Лисенко, і доручив управлінню архітектури разом з управлінням капітального будівництва розробити інший проєкт — з урахуванням збереження існуючих фонтанів. А перед тим, як тут щось будувати – знайти кому віддати об’єкт, бо на сьогодні площа не знаходиться на балансі міської ради.

«На даний час не має балансоутримувача, але я думаю, що є варіант, щоб передати на баланс департаменту інфраструктури міста, оскільки велодоріжки є саме тими об’єктами, якими опікується департамент», - розповів директор департаменту забезпечення ресурсних платежів сумської міської ради Юрій Клименко.


Надати коментар в управлінні архітектури - відмовились. Як повідомила виконувачка обов’язків начальника Ольга Бондаренко, головний архітектор області Андрій Кривцов наразі у відпустці. Сама ж коментарів не надаватиме та додала, що свої ідеї підготують до 29 липня — до виходу керівника з відпустки.

У 2017 році Сумська місцева прокуратура оскаржувала тендер на реконструкцію площі. На думку прокурорів тоді, тендерний комітет мав відхилити пропозиції й провести новий конкурс. Управління капітального будівництва здійснив власну оцінку в ручному режимі, порушивши принцип закріплений у ст. 3-ій, Закону про публічні закупівлі. Крім того, призначений переможець – фірма «ЗенітБрук не підтвердив наявність у нього необхідної матеріальної бази. У підсумку, Господарський суд Сумської області відмовив прокуратурі у задоволенні позову.

Збудували Театральну площу в Сумах у 1980 році.