Схему теплопостачання Сум презентують за три тижні

20:37, 30 лип. 2019
 
Схему теплопостачання Сум презентують за три тижні

Схему теплопостачання міста Суми мають винести на обговорення за три тижні, за місяць – подати на затвердження комісії Мінрегіону. Наразі розробник – Сумський державний університет передав документ на розгляд департаменту інфрастуктури. Схему теплопостачання сьогодні обговорювали на тимчасовій депутатській комісії. 

"Тут враховано всі вимоги, всі пропозиції для розвитку теплопостачання централізованого, індивідуального у м. Суми на послідуючі 10 років, з урахуванням того як буде розвиватися місто. Яке буде будівництво житла, яке буде будівництво промислових підприємств, ну і всього іншого. У нас розрахункові схеми гідравлічні і теплові - комп’ютеризовані. А все інше – це описна частина, така, яку потрібно зробити в межах рекомендацій, які існують для розробки таких схем", - говорить в.о. директора науково-дослідного інституту енергоефективних технологій СумДУ Микола Сотник. 

"Я її почитав, є питання до неї. Сьогодні ми роздамо цей варіант схеми, як і громадським організаціям, так і двом теплопостачальним організаціям. Після їх двотижневого опрацювання ми збираємося ще раз, обговорюємо ці пропозиції. Якщо ці питання будуть слушними, ми включимо їх до схеми теплопостачання. Потім вже сама схема у кінцевому вигляді буде подана на комісію, яка при Мінрегіоні", - каже заступник сумського міського голови Олександр Журба. 

Нагадаю, замовляв розробку схеми теплопостачання департамент інфраструктури сумської міськради. Договір на суму близько 650 тисяч гривень підписали у березні 2017 року. За ним розробку схеми мали закінчити за п’ять місяців, завершили – у липні цього року.

"З точки зору того, що місто зацікавилось практично системою теплопостачання – це вже позитивний аспект. Але так як вона розроблялась, і кількість недоліків там ще перевищує граничну норму. Перше, що мені кинулось в очі, що схема розроблена невідповідно до того технічного завдання, яке було. Є висновки, є результати техніко-економічних обрахунків. Я не побачив власне техніко-економічних розрахунків. Поки я читав це як художню літературу, і якихось глибоких висновків, ні в якому разі, я не можу давати", - розказав голова спілки енергетичного сервісу України Олександр Бойко.