Котельню північного промвузла хочуть віддати в оренду

18:38, 12 сер. 2019
 
Котельню північного промвузла хочуть віддати в оренду

Котельню північного промвузла хочуть віддати в оренду. Лист із такою пропозицією від керівництва сумського машинобудівного об’єднання надійшов у тому числі до сумської міськради.

Сумчанка Тетяна Ульянкіна мешкає у будинку по вул. Лермонтова. У цей район подає тепло та гарячу воду Котельня північного промвузла. Торік підприємство увімкнуло опалення на два з половиною тижні пізніше обіцяного.

"У листопаді включили опалення. Ну нормально пережили. Ну а як? Було холодно,  включали обігрівачі. – А у цьому, як будете готуватися? – Досі гарячої води немає. Якось живемо. З квітня без гарячої води. Але я сподіваюсь, що увімкнуть опалення", - каже мешканка будинку по вул. Лермонтова Тетяна Ульянкіна.

"Обігрівач купили, а кращій варіант – дозволити людям індивідуальне опалення", - говорить мешканець будинку по вул. Лермонтова Олександр. 

"У мене мала дитина, так було дуже тяжко, дійсно, тобто не вистачало опалення. Говорять же буде опалення. Чи не буде? Не знаєте? Готуємся, чекаємо відповіді", - розповідає мешканка будинку по вулиці Лермонтова Олена Сердюк.

Три дні тому, науково-виробниче об’єднання, якому належить котельня, розіслало листи потенційним орендарям - пропонує взяти котельню в роботу. Через брак грошей сам завод її утримувати та обслуговувати не може.

"Пропозиції були направлені до мерії, до потенційних орендарів для опрацювання даного питання. Наразі я ще не знаю умов оренди, не знаю, хто буде наступним орендатором, хто буде експлуатувати це обладнання, але підготовка проводиться до опалювального сезону, проводяться всі регламентні роботи на котельні, іде підготовка теплових господарств наших споживачів. Це бюджетна сфера, соціальна сфера, житловий фонд. Якщо буде передача, це буде документально оформленоі", - каже заступниця директора КППВ Ірина Рибальченко. 

"Зараз вони офіційно повідомили, що вони направили і в теплоенерго листа відповідного, і в обласну адміністрацію, і нам вони направили з відповідними пропозиціями. Сьогодні ми домовилися зустрітися з керівництвом заводу, щоб вони нам розповіли про ці пропозиції, тому що в листі є тільки наміри, а жодних умов там немає", - говорить сумській міський голова Олександр Лисенко. 

Котельня північного промвузла – орендне підприємство. Обігріває 298 багатоквартирних будинків Сум – це чверть житлового фонду міста. Також вона дає тепло дев’яти школам і 14-тьом садочкам, шістьом лікарням.

"Це унікальна для України ситуація, коли можна провести повне резервування потужностей Сумської ТЕЦ і Котельні північного промвузла. Якщо розглядати заявлені параметри встановленої потужності на одній і на другій котельні, то це майже рівнозначно. Можна в разі відсутності або якоїсь непередбачуваної ситуації на КППВ повністю забезпечувати споживачів і Сумської ТЕЦ і котельні тепловою енергією в повному об’ємі і в зворотньому напрямку, але для цього потрібно зробити ті заходи, які прописані у розробленій схемі теплопостачання. Тобто треба додатково прокласти мережі. Виконавши оці заходи, ми даємо технічні передумови для створення теплового ринку в Сумах", - розповів в.о. директора науково-дослідного інституту енергоефективних технологій СумДУ Микола Сотник. 

У «Сумитеплоенерго» лист із пропозицією оренди Котельні також отримали, сказала речниця підприємства Вікторія Врублевська. Поки його не коментують. Торік у жовтні, коли через борги перед постачальниками газу, Сумське машинобудівне об’єднання не могло вчасно почати опалювальний сезон, тимчасово бюджетні заклади у тому мікрорайоні рішенням виконкому були перепідключені до «Сумитеплоенерго». Тоді ж міська рада виходила до керівництва заводу з пропозицією передати місту котельню в оренду чи продати її. Тоді відмовили. Два тижні тому виконком Сумської міської ради підвищив тарифи котельні північного промвузла та тепло і гарячу воду для населення на 30%.  Вони почнуть діяти з початком опалювального сезону.