Сумчанин отримав Меч кращого випускника Королівської академії сухопутних військ Великобританії

14:17, 16 сер. 2019
 
Сумчанин отримав Меч кращого випускника Королівської академії сухопутних військ Великобританії

 Це перший випадок, коли таку відзнаку отримав українець. Щорічно відзнака присуджується курсанту, який продемонстрував найвищі результати під час навчання та іспитів.

Артем Бараненко, випускник Королівської академії сухопутних військ Великобританії, говорить:

«Шаблю я  хочу дуже відвезти її своєму дідусю. Він проживає  в Лебедині. Хочу йому її вручити, щоб вона вдома у нього зберігалася. Коли вручали шаблю, відчуття були звичайні, ми багато разів репетирували. А коли вперше сказали,що Артем Бараненко з України отримує . я був радий. Занепокоєння, радість. Я досі не вірю ,що здобув шаблю».

Зараз юнак – у Львові. Днями його привітали в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де навчається Артем. Вручили відзнаку від міністра оборони України.

Павло Ткачук, начальник Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного розповів:

«Це знакова подія. Ми сьогодні зустріли курсанта, який навчався в Королівській академії сухопутних військ, і по випуску один із 33 чоловік отримав найвищу нагороду. Зараз йому ще навчатися один рік, після завершення він піде служити в  Збройні Сили України».

У Сумах на візити сина чекають батьки. Мама розповідає про шкільні роки хлопця. До 8 класу Артем навчався в Лебедині, потім вступив до сумської школи №1. Мама Артема Тетяна Бараненко говорить:

«Тут він почав старанно займатися плаванням, зайнявся спортом, бігом. У нього виходило, йому це подобалось. У нього є дуже гарна риса – бачу ціль – не бачу перешкод. Мабуть, це і допомогло йому досягти тих результатів, яких він досягнув».

Після школи Артем вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. За успішне навчання отримав можливість вступити до британської академії.

Тато Артема Сергій Резніченко розповідає про візит до Британської академії на церемонію нагородження сина:

«Вони багато говорили про сина, генерал взагалі сказав: «he is crazy» - «він божевільний», у нього прекрасне майбутнє, ви повинні пишатися своїм сином. Нам було дуже приємно це чути. Ми не думали, що таке взагалі можливо. Я йому говорив: навчання треба закінчувати по-максимуму. Але насправді, виявляється – ми пізніше дізнались – він поставив собі мету завоювати цю нагороду».

Зараз Артем Бараненко продовжує навчання у Львівській академії імені Петра Сагайдачного на факультеті ракетних військ і  артилерії. До отримання лейтенантського звання юнаку лишився рік.

Цього року в Академії навчалось 33 офіцери, які представляли збройні сили 22-х країн. Слухачів з України Королівська академія приймає з 1997-го року.