"Мистецькі скарби Сумщини" представили у Сумах

15:46, 22 сер. 2019
 

«Мистецькі скарби Сумщини» показали у сумському театрі імені Щепкіна. Виставку з такою назвою напередодні Дня Незалежності презентували обласні краєзнавчий та художній музей, а також Національна спілка майстрів народного мистецтва України. 

Ніна Крівшенко, відвідувачка виставки: 
"Козак-Мамай дуже сподобався. Дуже сподобались кролевецькі рушники." 
Ірина Яніна, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, куратор виставки: 
"В народному мистецтві закодовані давні знаки і орнаментика, яка була ще притаманна трипільській культурі, і ось сьогодні ми представляємо мистецтво нашого Сумського осередку спілки майстрів, де в 15 номінаціях різні види народного мистецтва і 4 основні блоки, це «Сумщина козацька»,  «Сумщина-писанковий край», а також розділ, присвячений дуже традиційному такому давньому виду художнього ткацтва. Сумщина і Кролевець запам’ятались саме кролевецькими рушниками, тому що їх червоний колір, він настільки майорів."  

Витинанки, писанки, мотанки, кролевецькі рушники. Понад 60 творчих робіт представили на виставці 27 майстрів з Глухова, Ромен, Конотопа, Сум. Сумчанка Надія Гудилко займається вишивкою, декоративним росписом, витинанками та іншими видами декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва. 

Надія Гудилко, учасниця виставки, заслужений майстер народної творчості: 
"Моя головна місія – відроджувати традиції наших дідів, прадідів. У мене по роду і дідусь, і бабуся, і матуся займалися кожен своїм ремеслом, мати мереживо мережила. Бабуся у мене все життя вишивала, станочок ще пам’ятаю, стояв посеред хати, ткали. Дуже у мене був талановитий дідусь, він у мене був і художником, і по дереву, і різьблення." 
Владислав Терентьєв, співорганізатор виставки, директор Сумського краєзнавчого музею: 
"Про те, як наші майстри відтворюють, продовжують, розвивають традиційні народні мистецтва Слобожанщини, Гетьманщини, які є в межах нинішньої Сумської області і не випадково, що в центрі виставки представлена геральдика Сумщини, це данина, шана ювілею області. Ви знаєте, що 2019 рік – це рік 60-річчя утворення Сумської області".