У Сумах відбувся забіг на честь загиблих воїнів

20:22, 26 сер. 2019
 
У Сумах відбувся забіг на честь загиблих воїнів

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Забіг під такою назвою, в пам’ять про загиблих воїнів, відбувся цієї неділі у Сумах. Стартували від стадіону «Ювілейного» по колу у п’ять кілометрів територією місткого парку імені Івана Кожедуба. Вперше такий захід пройшов минулоріч у Києві. Цього разу, крім столиці, забіг підтримали іще п’ять міст: Суми, Чернівці, Коломия, Запоріжжя, Миколаїв та Луцьк. Зареєструватись на участь заздалегідь можна було через Інтернет. На забіг прийшли військовослужбовці, ветерани, родини загиблих і просто сумчани. Вибрати свого героя можна було заздалегідь або перед забігом з книг пам’яті. За словами співорганізатора заходу Ярослава Буренка зареєструвалося більше 100 учасників: 

«Я колишній військовослужбовець, старший лейтенант запасу і учасник бойових дій на території Доенцької, Луганської областей. Ця тема дуже близька для мене. Я хочу запровадити в нашому рідному місті традицію вшанування, так як у США Run for the Fallen – забіг за полеглих. Тому і в нашому місті ми хочемо започаткувати таку традицію». 

Кожний цивільний учасник отримав футболку від організаторів, чіп, за яким фіксується час пробігу та номер, на якому написано прізвище та ім’я або позивний того полеглого воїна, за якого біжить учасник. Говорить учасниця забігу Тетяна Осипова: 

«Я дружина загиблого Осипова Миколи Івановича, який загинув третього вересня в Побєді Новоайдарського району. Він служив в артполку, був офіцером. Тому ми вшановуємо пам’ять, він дійсно був офіцером, дійсно був дуже гарною людиною і ми хочемо, щоб про нього зажди пам’ятали». 

Говорить учасник забігу Андрій Аносов

«Так, я обрав героя з інформативного журналу, що був наданий, там є багато цікавого, нового, що можна про них дізнатись. Цей хлопець мене вразив, тому що він був молодим та всі свої геройські якості він зміг показати». 

Прийняти участь у заході прийшли усією родиною, говорить Євген Габенко: 

«Прийшли вшанувати героїв, загиблих героїв.

Кор.:  – Ви визначились за кого будете бігти?

Є.Горбатенко: – Нажаль, зареєструвались тільки сьогодні, попередньої реєстрації не було, знаємо героїв декілька, за всіх». 

та Марія Габенко: 

«Вчора дізналися про акцію, хочемо підтримати, наступного разу також побіжимо». 

Військові строковики біжать з фото загиблих героїв, прикріпленими до футболок. Говорить учасник забігу, солдат строкової служби Михайло Новіков

«Кор.: – Чому ви сьогодні тут?

М.Новіков: – Пробігти за тих, хто за нас воював, загинув у бою.

Кор.: – Ви самі вибрали солдата Гребеника?

М.Новіков: – Ні, видали.

Кор.: – Ви щось знаєте про нього?

М.Новіков: – Поки ні, обіцяли розповісти». 

Усі учасники мають пробігти через рамку старту-фінішу щоб чіп зафіксував час. Результат забігу має прийти у вигляді смс-повідомлення на мобільний. Переможці на дистанції п’ять кілометрів та кращі учасники з родин загиблих отримують нагородиДля родин полеглих дистанція скорочена, для решти – п’ять кілометрів.  Першим, з результатом: 17хвилин 38 секунд, приходить до фінішу Дмитро Бойко. За його словами, минулого року у Києві він фінішував п’ятим. Сьогодні біг за сумчанина, який у липні 2014 року загинув під Сіверськом Донецької області: 

«За Олександра Ткаченка, це наш боєць з спецпідрозділу колишнього МВС, загинув під час виконання своїх обов’язків».