Сумські підприємці мітингували у Києві проти нових законопроектів

18:58, 30 вер. 2019
 
Сумські підприємці мітингували у Києві проти нових законопроектів

Під стінами Офісу президента сьогодні мітингували підприємці. Вийшли на вулицю проти двох законопроектів. Нововведення, у тому числі, зобов’язують використовувати касові апарати або відповідні мобільні додатки. Серед мітингарів була група із Сумщини. Говорить приватний підприємець, представник ГО «Молодь і підприємництво» Богдан Мосунов

«Проти масової фіскалізації – придбання касових апаратів. Це, як мінімум, на кожного підприємця по 20 тис грн. на придбання та установку касових апаратів.  Якщо споживач не отримує чек, він може поскаржитись в податкову і податкова перевіряє підприємця, накладає штраф 150%, 100% іде самому споживачу. Це може викликати додатковий бізнес для нечесних споживачів». 

Загалом зібралось зо три сотні людей – це за словами поліціянтів, що чергували там. До людей виходив представник Офісу Ігор Ахметов. Він узяв звернення, щоб зареєструвати його. Нагадаю, обидва законопроекти. Проти яких виступають підприємці, парламентарі ухвалили 20 вересня. Напередодні ось так їх пояснював голова профільного комітету Верховної Ради з питань фінансів Данило Гетманцев

«Виробили компромісний варіант, який запропонуємо парламенту для прийняття. Компроміс полягає в зниженні штрафів за невикористання розрахункових апаратів, в тому, що ми збільшили ліміт для другої групи платників єдиного податку – до 2,5 млн. Компроміс полягає в тому. Що значно полегшена звітність і за реєстратора розрахункових операцій і за електронним чеком там, взагалі, її практично нема». 

У Сумах ми сьогодні питали продавців і покупців про ставлення до введення касових апаратів або мобільних додатків. Говорить продавчиня Анна Волосовець

«Отакий пакетик – це не є європейського стандарту. Є вже паперовий європейський стандарт. Цей пакетик коштує три копійки, а європейського стандарту – 50 коп. То цей мобільний додаток, це все ляже на кошти підприємця. Коли будуть ці додатки - це розтрати. Якби держава забезпечувала приватного підприємця, коли він іде і реєструється – допомагало. Якби на зустріч пішли в чомусь». 

Говорить продавчиня Ніна Самардак

«Якщо я стою і продаю цибулю і це, який там касовий апарат. Це якби товар якийсь більш елітний тоді, я вважаю, касовий апарат. Візьмуть кілограм яблук. А як уведуть, поставлять, будемо робити з касовими апаратами, всі нововведення які є, такі ми і приймаємо». 

Говорить продавець Володимир Ільченко

«Чеки – це краще, мабуть, касові апарати треба, звісно». 

Говорить реалізаторка Ірина Промінська

«На касовий апарат я не згодна. По-перше, дорого, а по-друге, якщо покупців напливи йдуть, люди не стоять у черзі. Ніхто не хоче чекати. А бабусі, дідусі не будуть смартфонами користуватись. Вони і зараз навіть банківськими картками не користуються, знімають ідуть готівку в касі, тому я, наприклад, проти». 

Говорить покупчиня Ольга Середа

«Готова, але не вмію. Якщо навчать – яка різниця, якщо є кошти на смартфоні. Приймуть закон – доведеться. Якщо гроші будуть. Якщо не буде грошей на смартфоні, ніде, то нічим не розрахуємося». 

Говорить покупчиня Світлана Кендюшенко

«Можливо, це гарне нововведення буде, будемо перелаштовуватись». 

Говорить покупчиня Світлана Гриценко

«Я думаю, що це буде шикарно, це допоможе більш глибше охопити наші різні прошарки населення». 

Говорить покупчиня Ірина Зубко

« Якщо вони нас змусять то, звісно, ми нікуди не дінемося і будемо так розраховуватися». 

Речниця обласної податкової Ольга Кайдаш та начальниця відділу контролю у сфері торгівлі Головного управління Держпродспоживслужби Сумщини Любов Гордієнко відмовились говорити про можливі наслідки прийняття даних законопроектів. Послались на те, що вони тільки виконують закони.