Сумчанин вийшов на одиночний пікет проти "формули Штайнмаєра"

19:10, 2 жов. 2019
 
Сумчанин вийшов на одиночний пікет проти

На майдан Незалежності у Сумах вийшов Микола Сурженко. У руках тримав плакат із написом: «Політики Сумщини мають засудити здачу національних інтересів України». Чоловік є представником УНА-УНСО та очолює громадську організацію «Український порядок», але сказав, що дана акція – його особистий "крик душі".

"Сумщина, яка завжди в авангарді таких політичних подій в країні, чомусь зараз дезорієнтована, і громадські активісти діляться своїми емоціями і думками щодо цієї події більше в соціальних мережах, а потрібно було облишити розбіжності в поглядах заради України. Зараз, на мою думку, здаються інтереси нашої держави. Закликаю Олександра Лисенка, Володимира Токаря - щоб було скликано позачергові сесії міської та обласної ради. Я прошу, закликаю Ірину Купрейчик, як людину президента, вийти до людей, до преси і висловити свою позицію, а, тим більше, засудити капітулятивну політику Володимира Зеленського", - пояснив свої дії Микола Сурженко.

На майдані чоловік пробув близько години. До нього ніхто не вийшов. Ірина Купрейчик сьогодні у Житомирі, сказала керівниця прес-служби облдержадміністрації Ірина Мозгова. Позицію посадовиці щодо озвучених рішень вищого керівництва держави ми чекали телефоном впродовж дня - Ірина Купрейчик на зв’язок не вийшла.

Володимир Токар, голова Сумської обласної ради сказав таке: "Зараз я нічого не можу сказати. Поки лише заяви йдуть. Дайте прочитати мені, тоді я скажу все. Якщо вибори, то мають за українськими законами, має кордон наш бути і так далі".

Олександр Лисенко, Сумський міський голова: "Я впевнений в тому, що і президенту України, і Верховній Раді вдасться прийняти правильне рішення, для того щоб був мир на Україні. Що стосується різних звернень чи сесій, можу сказати: міська рада буде збирати позачергову сесію для вирішення питань по «Міськводоканалу», а ось по політиці, то я думаю, що це потрібно у політичних партій, голів фракцій запитати, бо міський голова більше господарник, аніж політик".

Що думають з приводу ухвалених рішень щодо "формули Штайнмаєра" сумські ветерани АТО, ми запитали у Андрія Букіна та Володимира Лаврика.

Андрій Букін, учасник АТО, волонтер, виконавчий директор ГО «Клуб Шанс»: "Учорашній брифінг президента залишив більше питань, аніж було до самого брифінгу. Питання лишаються в тому: перед тим, як проводити вибори, ми маємо взяти під контроль повністю наші території. Не зрозуміло, яким чином це буде відбуватися. Не зрозуміло, хто буде керівником поліції. Це будуть робити сили Нацгвардії чи це будуть робити ЗСУ. Також не зрозуміло, що буде відбуватися з кордоном: хто його буде контролювати? ОБСЄ, НАТО, українські військові?

Голова спілки ветеранів АТО Сумської області Володимир Лаврик: "Я не розумію цю позицію. Особисто я спілкувався з хлопцями з районів, вони теж не зрозуміли цієї позиції Зеленського. І не зрозумілі слова — як гарантувати безпеку цих громадян. Я скажу наступне: у 15-му році ми були в Золотому 4, просто я не розумію, куди відступати, знаючи, які там умови, які там ландшафти, і як це буде проводитися, чесно. Завтра ми збираємося з хлопцями, у нас проводиться спілка, ми обговоримо це питання, у нас колегіально проводиться це, і в разі потреби ми зберемося з хлопцями з інших громадських організацій. Я думаю, скоріше за все, напишемо колективного листа на ім’я президента".

Російські інформагенства «ТАСС» та «Інтерфакс» повідомили 1 жовтня: Леонід Кучма, який представляє на зустрічі офіційний Київ, підписав документ, узгоджений раніше радниками глав "нормандської четвірки ". Того ж дня президент Володимир Зеленський сказав, що у документі йдеться про проведення позачергових місцевих виборів на території Донецької та Луганської областей за українським законодавством. Якщо ОБСЄ визнає вибори такими, що відповідають міжнародним стандартам, вступить у дію закон про особливий статус Донбасу.Також Зеленський сказав, що на переговорах у Мінську досягнуті домовленості про початок розведення сил у Петрівському та Золотому. Він дав особисті гарантії місцевому населенню, що на їхню безпеку відведення військ – ніяк не вплине.

Роман Безсмертний, колишній представник України в Мінській групі з урегулювання конфлікту на Донбасі схарактеризував цей документ як небезпечний з точки зору надання Росії можливостей для маніпуляцій, який запускає іншу логіку процесу, бо "забуває" про безпекову складову, про систему обміну за принципом "всіх на всіх" і про перехід до процедури політичної стабілізації на окупованому Донбасі.