Депутати Сумської міськради проголосували за звернення до Президента та парламенту

18:31, 4 жов. 2019
 
Депутати Сумської міськради проголосували за звернення до Президента та парламенту

Недопущення капітуляції через виконання «формули Штанмайєра». Депутати Сумської міськради на позачерговій сесії проголосували за звернення до Президента та парламенту. За словами Олександра Лисенка учора він отримав листа за підписами 15 депутатів міськради з вимогою про проведення позачергової сесії. Сесію розпочали з затримкою у майже годину – у залі бракувало депутатів аби розпочати роботу. Депутатам запропонували два проекти рішень. Перший писали Дмитро Лантушенко та Володимир Чепік –  це Звернення до Верховної Ради. Другий – Юлія Левченко – про звернення до президента Зеленського. Після обговорень, голови фракцій об’єднали два проекти в одне спільне рішення. Його зміст зачитує депутат Сумської міськради фракції «ВО «Свобода» Дмитро Амосов

«Ми, депутати Сумської міської ради, рішуче заперечуємо спроби через реалізацію так званої «формули Штанмаєра» розміняти перспективи Української державності на примарний мир ціною приниження країною-агресором, щоб знову зробити Україну частиною Росії». 

Звернення підтримали всі присутні 23 депутати. Після цього почались виступити. Дві фракції були відсутні у повному складі – це «Самопоміч» та «Опозиційний блок». Відсутність депутатів останньої її керівник Ігор Перепека прокоментував телефоном: 

«Сесія – це низка заходів, це погоджувальна рада, це зібрання голів фракцій, є сесійне засідання. З нами ніхто не погоджував, з нами ніхто не розмовляв. Тому ми вважаємо свою присутність на цій сесії. Ми не пацани ,яких за свистком збирають.  Це не те питання, від якого залежить життєдіяльність нашого міста. Це перше. Друге – наша фракція у повному складі підтримує підписання даної формули, тому що ми вважаємо, що це хай і маленький, але крок до миру». 

За словами Олександра Лисенка, депутатка від «Самопомочі» Ірина Рибальченко подала записку про те, що не зможе бути присутньою на сесії через відрядження. Телефони керівників фракції «Самопомочі» та її голів міського та обласного партійних осередків не відповідали. Ми хотіли дізнатись позицію у питанні ухвалення керівництвом країни рішення погодитись на застосування особливого статусу для окремих територій Донецької та Луганської областей (нині не підконтрольних Україні) у центральному офісі політичної партії «Самопоміч» - за номером телефону впродовж дня чули повідомлення російською про зайнятість лінії. Нагадаємо, першого жовтня представник тристоронньої контактної групи від України Леонід Кучма підписав листа до представника ОБСЄ в Україні Мартина Сайдика з погодженням надати окремим районам Донецької та Луганської областей (які нині не підконтрольні Україні) особливого статусу. Про наслідки підписання цього листа розповіла телефоном політолог Андріана Костенко

« Два президентські виборчі цикли поспіль в Україні проходять під галами припинення війни. Тому, як на мене, Володимир Зеленський просто продовжує курс Петра Порошенка щодо імплементації Мінських угод і тому підписання Леонідом Кучмою листа чи так званої «формули Штанмаєра» наразі не веде за собою жодних позитивних або навіть негативних наслідків. Як на мене, це певний інструмент, який дозволяє відновити переговори у Норманському форматі. На багато важливішим і те, на що варто звертати увагу, це зміст норм, які будуть вписані в новий закон про особливий статус Донбасу, а також ті принципи, які будуть прийняті в Нормандському форматі. Звернення Сумської міської ради і ті акції, які відбуваються по Україні, це теж превентивні заходи, які спрямовані на те, щоб донести ідею владі, що свої дії варто коригувати із суспільством».