На дорогу, що веде до нового мікрорайону у Сумах, немає документів

18:17, 7 жов. 2019
 
На дорогу, що веде до нового мікрорайону у Сумах, немає документів

На дорогу до мікрорайону «Еспланада», яку будують у Сумах, – немає дозвільних документів. В єдиному реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції України ми не знайшли повідомлень про початок будівельних робіт на цей об’єкт. Керівник міського управління архбудконтролю Анатолій Довбня говорить: 23 вересня видали припис ТОВ «Сервіс-Маркет», що входить до складу ПАТ «Сумбуд» - усунути недоліки. Вигляд «Еспланада» на сайті компанії «Сумбуд», яка зводить і будинки, і дороги. За кресленнями, дорога до мікрорайону від проспекту Лушпи повинна йти через підземний паркінг по центру.  В реальності дорога до мікрорайону іде збоку. Сьогодні вранці тут працює техніка. Група людей на будівництві, побачивши нашу камеру, завершують спілкування і йде від дороги. Наздоганяючи їх, питаємо в одного з чоловіків про нову дорогу - чому вона виходить на пішохідну доріжку? 

Чоловік: - Бетонна дорога, практично вже зроблена, тепер слово за містом.

Кор.: – Анатолій Довбня нам сказав, що немає жодних документів.

Чоловік:  – Анатолій Довбня, у нього і прізвище таке – Довбня.

 За словами начальника Управління державного архбудконтролю Анатолія Довбні, будівництво дороги зупинене:

 «Незаконно виконуються будівельні роботи, тому що ми приписом призупинили будівельні роботи і притягнули до відповідальності осіб на цьому об’єкті. І ми повторно виходимо на перевірку щодо виконання вимог. Якщо наші вимоги не виконувались, значить знову притягується до відповідальності. Треба привести об’єкт у відповідність до чинного законодавства, або оформити дозвільні документи або, взагалі, демонтувати об’єкт».

 Пізніше заступник Анатолія Довбні – Валерій Скоромний -  сказав: за роботи на цій ділянці без дозвільних документів забудовника можуть оштрафувати на 80 тисяч гривень. Адмінсправу розглядатимуть на цьому тижні. У головному офісі забудовника про дорогу поговорити з нами не знайшли часу.

 Перший план «Еспланади» розробив московський інститут «Гіпрогор» у 1976 році. Потім до проекту вносилися зміни. Почали будувати у 2013-му році. ПАТ «Сумбуд», за умови стабільного інвестування, обіцяв збудувати мікрорайон за 10 років. Тут має проживати близько семи з половиною тисяч людей. Мешканці сусідніх до «Еспланади» будинків у серпні 2016-го почали протестувати через те, що машини до нових багатоповерхівок їздять через їхні двори. У липні цього року почали будувати нову дорогу.