Етнофестиваль на Глухівщині зібрав близько тисячі людей

14:56, 14 жов. 2019
 
Етнофестиваль на Глухівщині зібрав близько тисячі людей

Етнофестиваль «Сіверське перевесло» влаштували на Глухівщині. Захід відбувся у селі Слоут, в «Етноцентрі Березівської громади».

Одна з локацій – «Містечко ремесел». Тут відбувається ярмарок та 20 майстер-класів. Пані Тетяна бере участь в одному з них: уперше робить ляльку-мотанку. Приїхала на етнофестиваль з Глухова.    

 «Я зараз роблю ляльку-мотанку, яка називається «Горобинка», в такому осінньому стилі. Лялька, яка є берегинею жінки», - говорить відвідувачка фестивалю Тетяна Маслюк.

Спортивно-ігрову постановку «Сіверська ватага» демонструє козацький клуб «Гарда» з Глухова.

«Ми приїхали робити майстер-клас з фехтування, по шаблях. Також ми привезли стенд для метання ножів», - розповідає учасник фестивалю Андрій Щикот.

Локацію «Кролевецьке переборне ткацтво» представляють працівники музею кролевецького ткацтва.  

«Рушники наші, там один у нас датований – кінець 19, початок 20 століття. Усі ці рушники – весільні. Домоткані рушники, ткалися на весілля своїм дітям», - каже учасниця фестивалю Галина Ніжник.

Етнофестиваль – один із переможців всеукраїнського конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», говорить директорка Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Євгенія Бистрицька.     

«Від Сум було подано 7 проектів на культурно-мистецький конкурс «Малі міста – великі враження», які започаткувало Міністерство культури і підтримало Міністерство регіонального розвитку і Асоціація міст України. Цього року з семи проектів виграв лише наш проект «Сіверське перевевесло», - розповідає вона.

У програмі заходу – обрядове весільне дійство, показ дефіле старовинних строїв Глухівщини та Ямпільщини та виконання побутових танців.

Під час фестивалю відбувся обласний конкурс автентичного співу «Пісенне перевесло», в якому взяли участь 26 аматорських колективів та окремих виконавців.

На етнофестивалі представлено понад 10 локацій. У заході взяли участь близько тисячі людей.