Сумські автошколи готуються до нових правил роботи

18:53, 24 жов. 2019
 
Сумські автошколи готуються до нових правил роботи

Нові правила отримання водійських посвідчень та акредитації автошкіл вступили у дію відучора. Відтак, запроваджується індивідуальний порядок підготовки водіїв в автошколах; можливість фото- та відеофіксації під час іспитів і скорочення терміну дії свідоцтва про закінчення автошколи з 10-ти до 2-х років. Володимир Власов – навчається в одинадцятому класі, а в Сумському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті здобуває професію водія за категоріями «В» і «С». Про те що його перше водійське посвідчення буде тепер терміном тільки на два роки – знає: 

«Сьогодні іще на першому уроці нас про це повідомили, що замість десяти, буде тільки два, а потім знову перездавати. Якщо так подумати, то десять років – людина може забути правила, може забути деякі речі в авто». 

Навчальні заклади і автошколи які готують водіїв акредитацію тепер будуть проходити в регіональних сервісних центрах МВС, а не в Києві, як це було до цього. Говорить директорка Сумського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Юлія Котлярова

«Акредитація буде безстроковою і припинення свідоцтва про акредитацію буде відбуватися в тому разі, якщо будуть суттєві зміни в матеріально технічній базі або в кадровому складі, в усіх інших випадках можна працювати і здійснювати підготовку учнів». 

Речниця регіонального Сумського сервісного центру МВС Алона Чижик говорить, що якщо протягом двох років водій, який вперше отримав посвідчення скоїв не більше двох незначних порушень правил дорожнього руху, то посвідчення на 30 років йому видадуть без призначення іспитів: 

«Тобто, якщо протягом двох років з якихось причин людина не потрапила до сервісного центру, не склала іспит та не отримала посвідчення водія, то через два роки потрібно знову іти навчатися до автошколи і знову отримати цей сертифікат, тобто, законодавець прибрав цей проміжок часу». 

Альона Чижик демонструє як працює система відеоспостереження зі складання іспитів на отримання посвідки водія. Перегляд можна здійснити з комп’ютера або телефону зайшовши на сайт відповідного сервісного центру. Це не онлайн-трансляція, а запис з сервера МВС, оскільки відео пригальмовує секунд на 30. Сьогодні у Києві заступник міністра МВС Сергій Гончаров анонсував введення «віртуального номерного знаку» та «цифрового посвідчення водія», які передбачені проектом закону що вносить зміни до Закону України «Про дорожній рух»: 

«Людина отримає технічний паспорт, але вона не буде отримувати номерний знак в державному органі. З технічним паспортом буде можливість піти на те підприємство, яке здійснює виготовлення номерних знаків і придбати номерний знак, який відповідає зареєстрованому транспортному засобу в будь-якому підприємстві, будь-якої форми власності». 

«Електронні посвідчення водія і техпаспорти» - це за словами Сергія Гончарова, електронні образи цих документів у мобільному телефоні, інформація про які занесена до бази даних МВС. Говорить адвокат Сергій Холодов

«Водій повинен при собі мати посвідчення водія, реєстраційний талон і таке інше. Зараз виходить така ситуація: за ч. 1 ст. 126 – 425 грн штрафу - якщо забув дома, але не позбавлений. По ч.2, якщо людина керує, коли позбавлена відповідно до закону, то 510 грн. Фактично 85 грн різниця, але чому повинні страждати люди, які не позбавлені права керувати».