У Сумах триває турнір юних журналістів

15:14, 26 жов. 2019
 
У Сумах триває турнір юних журналістів

У Сумах триває 17-й обласний турнір юних журналістів. Протягом трьох днів за звання найкращої змагаються 12 команд із Сум та Шостки. Серед організаторів – обласний та міський департаменти освіти і науки, Сумський державний університет. Турнір проводять на базі Сумської гімназії №1.

 

Учасники турніру розігрують 15 запитань, які мають відношення до повсякденної журналістської роботи. Вони стосуються журналістської етики, стандартів, правил і прийомів подачі інформації та інших професійних знань та навичок. Команди знають завдання наперед, до конкурсів готувалися. У турнірі беруть участь учні від 7-х до 11-х класів, всього 11 команд з різних сумських шкіл та одна команда з Шостки.

Марія Дорошенко, капітан команди «Гранослови» (м.Шостка): 
"Я вже беру участь вчетверте і скажу, що я інфікована ТЮЖем, я хочу повертатися сюди все більше, оскільки тут дуже цікаво, полеміки драйвові. Саме це допомагає вибору моєї професії, оскільки я також в майбутньому хочу стати журналістом. Ми колись посіли третє місце на Всеукраїнському турнірі журналістів. Минулого року ми посіли друге місце на обласному турнірі журналістів."

Тетяна Дубровна, керівник команди «Гранослови» (м.Шостка): 
"Для того, щоб створити команду, це потрібно відчути серцем дітей. Для цього існують дебати, інші види роботи на уроках словесності. Цей турнір – це драйв, це те, що тримає на плаву, це те, що спонукає щось робити задля дітей, бо розумієш, що такі конкурси сприяють всебічному розвитку дитини і мабуть, це моя місія як учителя."

Володимир Валієв, капітан команди «Лід» (м.Суми): 
"Наша команда бере участь у цьому конкурсі вперше, і коли нам запропонували цю участь, ми дуже зраділи, тому що це дуже хороший досвід, подискутувати з іншими людьми. Це дуже цікаво – розмовляти з іншими людьми. Хоч ми і хвилюємося, але нам подобається."

 

В журі 18 професійних журналістів, викладачів та студентів.

Володимир Садівничий, голова журі, доцент кафедри журналістики СумДУ, член Національної спілки журналістів України: 
"Кожен турнір – він своєрідний. Є турніри, де переможця видно з першої гри, і потім ми дивимся, хто дотягнеться до переможця, хто ще з цією командою вийде в фінал. Є турніри, де ми бачимо переможця з перших турів, а потім перемагає не той, кого ми бачили переможцем. Сьогодні після першого чвертьфіналу, який відбувався в п’ятницю п’ять команд майже бал в бал. Одна команда має рейтинг 5, чотири команд мають рейтинг 4. У фінал вийде три команди."

Переможця Обласного турніру юних журналістів визначать у фіналі, який відбудеться завтра.