"За годину роботи присяжного можна отримати понад 300 гривень", - спеціаліст Зарічного райсуду м. Суми

8:47, 8 лис. 2019
 

У Сумах почали формувати списки присяжних. Щоб стати одним із них необхідно звернутися до міської ради. Заявки приймають до 20 січня наступного року.

"Присяжні приймають участь у визначених категоріях справ. Якщо це стосується кримінальних справ – то це по злочинах, що передбачають довічне ув’язнення. А щодо цивільних справ  - то це справи пов’язані з обмеженням дієздатності, усиновленням та іншим визначеним переліком. Бо ці питання потребують не тільки фаху судді – але і наявності  життєвого досвіду та мудрості. Кількість присяжних, які ми плануємо набрати  - для Зарічного суду біля 50 осіб, а для Ковпаківського 30 осіб", - говорить Олег Чайченко, начальник правового управління Сумської міської ради. 

"Добір присяжних здійснюється в порядку черговості, автоматизованою системою суду. На запрошення суду присяжний має з`явитися в судове засідання і виконувати свої обов’язки.   Роботодавець зобов’язаний звільнити від виконання основних обов’язків присяжного. Присяжний має право на виплату грошової винагороди. Станом на сьогодні за годину роботи присяжного можна отримати понад 300 гривень", - каже Юлія Попович, головний спеціаліст Зарічного районного суду м. Суми.  

Присяжним може бути дієздатний громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і є молодшим за 65 років, не має судимостей і володіє державною мовою. Не можуть бути присяжними прокурори, військовослужбовці, правоохоронці, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування. Документи від бажаючих стати присяжними приймаються до 20 січня 2020 року за адресою: м-н Незалежності, 2, каб. 79. Більше інформації можна дізнатися на сайті міської ради.