У листопадових платіжках за комунальні послуги не буде пільг

11:46, 12 лис. 2019
 
У листопадових платіжках за комунальні послуги не буде пільг

Споживачі, які отримують пільги на оплату житлово-комунальних послуг, відтепер не бачитимуть їх розміри у своїх квитанціях. З 1 жовтня в рахунках ЖКГ буде вказана повна вартість спожитих послуг. Пільгові гроші, які раніше нараховували безпосередньо надавачам житлово-комунальних послуг, отримуватиме «Ощадбанк», на автоматично створений рахунок пільговика. Потім «Ощадбанк» перераховуватиме кошти житлово-комунальним організаціям.

Сумчанка Юлія Бриченко отримує пільгу на оплату житлово-комунальних послуг. Раніше суму до оплати, яка залишалася після надходження пільгових коштів, можна було побачити у рахунках. Тепер, каже пані Юлія, не зрозуміло, скільки платить держава, а скільки має сплатити пільговик.

Юлія Бриченко, дружина учасника АТО: 
"Моя родина, сплачуючи рахунки за житлово-комунальні послуги, користується пільгою «учасник бойових дій». Коли держава запровадила монетизацію пільг і субсидій, ми обрали, щоб кошти заходили на особисті рахунки підприємств-надавачів послуг. Цього місяця підприємства виставили мені рахунки в повному обсязі. Що мені робити? Сплачувати? Сідати самій і вираховувати 25 відсотків чи чекати перерахунку?"

У сумському департаменті соцзахисту повідомили, що пільги на оплату житлово-комунальних послуг надходитимуть і надалі, тільки за новим механізмом.

Наталя Москаленко, заступниця директора Департаменту соцзахисту населення Сумської міськади: 
"Це не означає, що пільги не нараховані або скасовані. Для тих пільговиків, які виявили бажання і надали до департаменту до 15 жовтня заяви про отримання пільг в готівковій формі, - вони їх вже отримали, починаючи з 4 листопада, на власні рахунки. Для тих пільговиків, які не виявили бажання отримувати пільгу готівкою, застосовується механізм автоматичного безготівкового надання пільг. Безготівкова форма передбачає автоматичне створення в Ощадбанку облікового запису одержувача пільг, на який перераховуються кошти індивідуально для кожного пільговика. Після надходження коштів на обліковий запис банк здійснює переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців послуг."

Банк має повідомити пільговику про стан розрахунків за послуги після 18 числа кожного місяця. Це може бути СМС-повідомлення на особистий телефон пільговика про залишок платежу за кожну послугу. Також інформацію можна отримати безпосередньо у банку.

Наталя Москаленко, заступниця директора Департаменту соцзахисту населення Сумської міськади: 
"Про стан нарахування та перерахування коштів з Ощадбанку можна отримати інформацію в особистих кабінетах пільговиків в Ощадбанку. Особистий кабінет пільговика можна переглянути на офіційному сайті Ощадбанку, увійти до якого можна через інші розділи-«Безготівкова монетизація пільг і субсидій»-«Фізичним особам»-і далі іде «Особистий кабінет субсидіантам і пільговикам». Тут запрашується номер мобільного телефону, і на підставі цього дозволу входу в особистий кабінет можна переглянути всі нарахування і всі перерахування, які були здійснені державою за пільговика."

У жовтні нарахували пільги 11 тисячам сумчан на загальну суму 7 млн грн, кошти мають надійти на особистий обліковий запис пільговиків до 18 числа. За роз’ясненнями з приводу нарахування пільг можна звернутися до департаменту соцзахисту за телефонами 60-44-25, 60-44-67 або особисто в громадську приймальню департамента, у кабінет №35. Стосовно нарахованих сум і розмір заборгованості треба звертатися до виконавців комунальних послуг.