В сумській школі діти мерзнуть через зламане обладнання

18:13, 25 лис. 2019
 
В сумській школі діти мерзнуть через зламане обладнання

У Сумській школі № 15 зранку температура у класах 15 градусів ,у майтернях – 10 . Усе - через зламане насосне обладнання, яке нагнітає теплу воду в систему опалення. Олександр Куксов - батько першокласниці та восьмикласниці школи № 15 показує фото класного термометру де навчається найменша донечка на 07:50 цього ранку: 

«Прийшовши до класу сьогодні в понеділок я відчув, що температура досить не комфортна. На термометрі я побачив, що було 15º. Тобто, на висоті два метри, де висів термометр це 15º, а ми розуміємо, що на висоті де сидить дитина за партою, то це вже буде не 15, а мінімум 12-13º. Тобто, висидіти один урок, а як мінімум, всі п’ять уроків і не захворіти – дуже складно». 

За словами чоловіка, вчителька з класу навпроти Ольга Литвиненко не пускала його зняти показники з термометра у її класі. 

«По законодавству вони не мають приходити в мій кабінет без мого дозволу, фотографувати дітей і клас і дивитися, фотографувати термометр і виставляти його напоказ у Інтернет.

Кор.: – А згідно якого законодавства можете уточнити?

О.Литвиненко: – Сторонні особи в школу не заходять. Заходять тільки батьки у батьківський день це у п’ятницю.» 

Завгосп школи №15 Ганна Біліченко говорить, що про проблему з опаленням повідомили міське управління освіти на початку листопада: 

«В нас в цьому теплопункті стоїть залежний терморегулятор, насос, який циркуляцію збільшує води, клапан, який згідно температури зовнішньої подає сигнал на клапан, який регулює циркуляцію. В тому році іще були проблеми, а в цьому році насос зовсім перестав працювати. Ми звернулися про виділення коштів на заміну цих насоса, клапана і також контролера. Кошти, як нам обіцяє управління, виділені.

Кор.: - І коли мають надійти кошти на ремонт цього обладнання?

Г.Біліченко: – На ремонт обладнання так мене запевнили, що вони будуть в грудні виділені ці кошти, але ми вже домовилися, що нам раніше трошки поставлять». 

За словами Олександра Куксова температура в майстернях де проводять уроки праці, що біля школи, зранку була 10º. На половину першої дня у дівчачій майстерні термометр показує 15º, в столярній майстерні хлопці працюють при плюс 10º. 

Згідно державних санітарних норм  температура повітря в класах і кабінетах має бути 17-20°С, у майстернях з обробки металу і дерева – 16-18°С, у спортивних залах – 15-17°С, в рекреаціях – 16-18°С, у спальних приміщеннях – 18-20°С.

В цьому місяці в області фіксувалися подібні випадки в двох районах. Говорить начальниця управління Головного управління Держпродчпоживслужби Сумщини Валентина Тищенко

«Було зниження температури, коли школа пішла на вимушені канікули у Великописарівському район, там вийшло з ладу якесь обладнання. В Шосткинському районі, де через вихід опалювального обладнання, чи там якісь проблеми з включенням опалення, просто діти пішли на тиждень раніше на вимушені канікули».