На Сумщині спочатку навчального року планують оптимізувати понад 100 шкіл

16:40, 29 лис. 2019
 
На Сумщині спочатку навчального року планують оптимізувати понад 100 шкіл

Оптимізують навчальні заклади загальної середньої освіти. Таких, що підпадають під цей процес на Сумщині понад сотня. Одним із мало чисельних є і Гудимівський навчально-виховний комплекс у Лебединському районі.

Раїса Стегній у Гудимівській школі працює 28 років. Зараз навчає першачків. У її класі п’ятеро учнів: троє хлопців та дві дівчинки.

Раїса Стегній, вчителька початкових класів: «Коли я прийшла працювати, було у мене 19 учнів у класі, а ось зараз, на жаль, п’ять. Я, мабуть, висловлю думку всіх вчителів України, які мають такий величезний стаж, я вважаю, що це величезний педагогічний стаж у мене. Ми більше нічого не вміємо робити, окрім навчати, розумієте? Усе наше життя і сьогодення, й будні й завтрашні дні, вони всі пов’язані з дітьми та тільки з педагогікою та навчанням. Я себе не бачу не пекарем, ні продавцем, більше ніким, тільки педагогічна справа – це моє життя».

Середня наповнюваність у цій школі три учні на один клас. Два класи мають по п’ять учнів, решта – менш ніж п’ять. 14 дітей – це учні молодшої ланки, та одинадцять середньої та старшої.

Михайло Білковський, директор Гудимівського НВК: «З 2007 року в навчальному закладі у нас було 82 дитини. На сьогодні у нас, на жаль, 25 учнів і сім вихованців. Дев’ять вчителів та один вихователь. Навчально-виховний процес виконується повністю, діти й батьки задоволені».

Олена Роспутько, секретар Калюжнинської сільради: «У нас населення зараз 601 людина, це вони приписані у нас. Але проживає значно менше, оскільки молодь в основному робочого місця немає і вони виїжджають на заробітки в різні регіони, за кордон і відповідно разом із ними виїжджають їхні родини, їхні діти. Однозначно, триматися, за те, щоб школа працювала, бо немає школи, то і села вже немає».

У районному відділі освіти оптимізацією цього навчального закладу бачать так…

Оксана Цись, методистка відділу освіти Лебединської райдержадміністрації: «Доля цієї школи залежить від тієї ситуації, яка складеться в районі. Ви знаєте, що у нас немає громади на сьогодні, в разі об’єднання громад звичайно планується закриття даної школи й в цьому випадку діти цього закладу будуть підвозитися до шкіл міста Лебедина. У іншому ж випадку планується винесення питання на розгляд чергової сесії Лебединської райради у березні-місяці про реорганізацію даного закладу, а саме у Гудимівський НВК: І-ІІ ступенів, дошкільний навчальний заклад. І надалі створення філії Гудимівської Будильського НВК, який на сьогодні у нас є опорним закладом у районі».

У обласному відділі освіти пропонують таким малокомплектним школам такі варіанти.

Вікторія Гробова, директорка Департаменту освіти і науки Сумської облдержадміністрації: «Десь близько ста шкіл, там 111 шкіл, які у нас треба або реорганізувати і понизити ступінь, або ліквідувати. Тобто якщо ми розуміємо зараз, що в якійсь початковій школі менш як 20 учнів, то треба робити об’єднання з базовою школою. Тобто засновники, а засновниками є селищні ради, сільські ради повинні зараз ретельно опрацювати ще раз мережу».

Оптимізація таких шкіл розпочнеться після завершення цього навчального року.