Колишнього радника екс-міського голови Конотопу відпустили на поруки (ОНОВЛЕНО)

14:58, 15 січ. 2019
 
Колишнього радника екс-міського голови Конотопу відпустили на поруки (ОНОВЛЕНО)

Екс-радника міського голови Конотопа Віталія Благодарного відпустили на особисті поруки. Зголосилась за нього поручитись депутатка обласної ради Олена Сердюк. Сьогодні Суддя Зарічного районного суду міста Суми Ірина Клімашевська зачитала рішення, де назвала докази прокуратури – непереконливими.

“Чому лише через три місяці після повідомлення про злочин органи досудового розслідування організували передачу не гранати, а імітаційного засобу, прокурор не надав обґрунтованих відповідей. На переконання слідчого судді вищезазначене вказує на провокативний характер дій органів досудового розслідування”, – каже суддя Зарічного районного суду м. Суми Ірина Клімашевська. 

Підозрюваний Віталій Благодарний каже, що це була провокація щодо нього.

Відбулась певна провокація, політичне замовлення. Після самого суду, який проходив у м. Конотоп  і на наступний день почались дії. Зробили певну провокацію, занесли мені гранату в пакеті, я ще був сонний, не зрозумів, що відбувається і мені передали пакет і він відразу пішов до дверей і відкриваються двері – «КОРД» залітає. Я ніяке відношення не маю до всіх цих підозр і саме оцих справ, які мені інкримінують”.

Прокуратура категорично не згодна з вказаним рішенням слідчого судді й вже готує апеляційну скаргу.  Оскільки передача імітаційного засобу проводилась у приміщенні житлового будинку, це б наражало на небезпеку мешканців будинку. І тому ми не мали права передавати дійсно бойову гранату”, – каже начальник відділу прокуратури Сумської області Богдан Волобуєв. 

У прокуратури є 5 днів на оскарження рішення суду. Саме ж засідання по обранню запобіжного заходу тривало вчора 4 години – і закінчилось близько 20-ї. На засіданні прокурор клопотав про тримання під вартою підозрюваного на 60 діб.

“Обґрунтування причетності Благодарного у вчиненні передбаченого злочину підтверджуються, зокрема: висновком експерта, показання самого підозрюваного Мотузного, який детально вказав на обставини скоєного злочину відносно Огрохіна та незаконного зберігання боєприпасів переданих йому Благодарним. Обшуком, який був проведений 12-го січня за місцем фактичного проживання під час якого був  вилучена осколочна-ручна граната, два предмети за зовнішніми ознаками схожі на димові шашки”, – прокурор Андрій Шрстюк.

Всі ці матеріали є неналежними. Вони не містять інформації чи фактів, які б свідчили про причетність до кримінального правопорушення Благодарного Віталія Станіславовича. Інші докази, на які посилаються прокурор, а саме протокол допиту, це є недопустимими тому, що здобуті в наслідок провокацій, істотних порушень прав людини”, – каже захисник Олександр Свиридовський. 

На засіданні депутатка Сумської обласної ради Олена Сердюк подавала клопотання про взяття Віталія Благодарного на поруки.

Я знаю Віталія Благодарного дуже давно, тому я впевнена, він не буде уникати слідчих дій, судів. Тим більше, у нього в Конотопі знаходиться дружина і дитина”, – каже Олена Сердюк.

Віталію Благодарному  інкримінують дві статті – незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї. Максимально чоловікову може загрожувати до 7-ми років позбавлення волі.

Нагадаю, чоловіка затримали поліціянти, працівники СБУ та спецпідрозділу «КОРД» цієї суботи, 12 січня, під час отримання ним гранати. За версією прокуратури, Віталій Благодатний є одним із замовників пошкодження майна депутата Конотопської міськради Івана Огрохіна. 22 серпня минулого року останньому кинули гранату на подвір`я.