Апеляційний суд не задовільнив клопотання прокуратури у справі Віталія Благодарного

19:27, 15 лют. 2019
 
Апеляційний суд не задовільнив клопотання прокуратури у справі Віталія Благодарного

Залишили на поруках – сьогодні у сумському апеляційному суді прокуратура оскаржувала запобіжний захід, обраний колишньому раднику міського голови Конотопа Віталію Благодарному. Мова йде про події 12 січня – тоді чоловіка затримали під час отримання ним гранати, двома днями пізніше Благодарного відпустили з-під варти на особисті поруки.

Взяти підозрюваного під варту на 60 діб вимагав прокурор Богдан Волобуєв. Як підставу назвав потенційні ризики: переховування підозрюваного від слідства та тиск на свідків. Також зачитав матеріали справи.


«Коли особа повертала гранату, вона сказала – «Граната от Огрохіна, і дві шашки». Благодарний повідомив: «Я поняв». Потім особа сказала: «І наручники». Після цього Благодарний забирає пакет і заносить до однієї з кімнат. Тобто Благодарний був обізнаний, що в пакеті знаходиться граната і становить небезпеку», – каже прокурор прокуратури Сумської області Богдан Волобуєв. 

«Протянув пакет, це був мій пакет, я його взяв і нічого не говорив», – сказав Віталій Благодарний.

Захисник підозрюваного Олександр Свиридовський був проти взяття під варту підзахисного.

«Прокурором не повідомлено про якісь істотні порушення слідчим суддею норм процесуального законодавства, не надано нових доказів, які б свідчили, що слідчий суддя неправильно встановила обставини, такою не обґрунтував існування будь-якого з ризиків. Прокурором на наше переконання було вчинене кримінальне правопорушення, а саме була створена провокація з метою створення штучних підстав для затримання. - Це прокурором Волобуєвим? – Так, Ваша честь», – говорить адвокат.

У підсумку суд вирішив – підозрюваного залишити на особистих поруках. 

Прокурор Богдан Волобуєв прокоментувати рішення суду нашим журналістам відмовився. Як повідомила нам пізніше прес-секретарка прокурора Сумської області Наталя Науменко, коментувати їм нічого.

На поруках на час досудового слідства Віталій Благодарний буде у депутата Сумської облради Олени Сердюк. За версією прокуратури, чоловік є одним із замовників пошкодження майна депутата Конотопської міської ради Івана Огрохіна. 22 серпня минулого року останньому кинули на подвір’я гранату. Віталія Благодарного підозрюють за двома статтями – незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї. Максимально чоловіковові загрожує до 7-ми років позбавлення волі.